sâmbătă

Feed-ul RSS - ce este si cu ce se mananca

RSS (Really Simple Syndication) este un format structurat de distributie electronica a informatiilor prin Internet sau in cadrul retelelor Intranet. Editorii Web folosesc formatul RSS pentru a furniza mai usor titlurile stirilor publicate pe site, insotite de scurte descrieri si legaturi catre paginile corespondente pe site.In ultima vreme, tot mai multe site-uri ofera noutati si articole de presa prin utilizarea formatului RSS. Printre acestea se numara nume de companii cunoscute din lumea presei si audio-vizualului cum ar fi CNN, CNET News, Yahoo, Washington Post, BBC News, Associated Press, Deutsche Welle...
Pentru citirea stirilor furnizate in format RSS aveti nevoie de un program specializat ("RSS Reader" sau "News Aggregator") care trebuie instalat separat pe calculatorul dumneavoastra. Exista o gama foarte larga de programe pentru citirea formatului RSS, multe din acestea sunt oferite gratuit si pot fi descarcate de pe Internet. Iata o lista de programe pentru citirea formatului RSS:

1. Google Reader (www.google.com/reader) este cel mai cunoscut si mai usor de folosit feed reader online. Interfata site-ului este asemanatoare cu cea a serviciului de e-mail oferit de Google, GMail, asa ca, daca folosesti GMail, cu siguranta iti va parea familiar. Google Reader functioneaza la fel ca si e-mailul, iar feed-urile noi vor aparea sub forma unor mesaje necitite. Feed-urile se pot organiza pe categorii sau foldere, de exemplu "Stiri", "Bloguri", "Fotografii". Posibilitatile sunt nelimitate. Are avantajul ca poate fi folosit de oriunde, tot ce iti trebuie pentru a-l accesa fiind numele de utilizator si parola. Iti creezi un cont si gata! Ai feed reader "la purtator", oriunde te-ai afla. Este util celor care folosesc doua sau mai multe calculatoare, acasa si la serviciu, de exemplu, sau un desktop si un laptop. O conexiune permanenta la Internet si un cont gratuit la Google sunt suficiente pentru a fi mereu la curent cu site-urile care te intereseaza. Daca toate acestea nu te-au convins, mai trebuie spus ca, dintre toate agregatoarele online, Google Reader este singurul care se prezinta simplu, fara brizbrizuri inutile, fara zeci de culori si elemente grafice complicate. Abonarea la feed se face foarte simplu, fara sa ai nevoie de adresa feed-ului RSS; e suficient sa introduci adresa site-ului pe care vrei sa il urmaresti, iar Google face totul mai departe.

2. Bloglines (http://www.bloglines.com/) se prezinta ceva mai complicat, dar ramane, dupa Google Reader, cel mai usor de folosit dintre agregatoarele online pe care le-am mentionat. Nu sunt prea multe de spus despre el; abonarea se face destul de simplu, tot prin introducerea adresei feed-ului sau doar a site-ului. Bloglines este disponibil in cateva limbi de circulatie internationala, dar nu si in romana.

3. Netvibes (http://www.netvibes.com/) este un site care, la fel ca si Yahoo.com sau iGoogle.com, poate fi personalizat in asa fel incat prima pagina sa contina doar informatiile care te intereseaza, de la stiri si starea vremii, la horoscop, e-mail, fotografii etc. Dupa ce "mi-am prins urechile" timp de cateva minute bune, am reusit sa adaug si site-urile care ma intereseaza, dar deja imi pierdusem interesul. Nu sunt nici acum convinsa ca imi arata ce e nou pe site-uri sau e doar un loc in care pot aduna tot ce ma intereseaza pe net. Il recomand celor care au rabdare sa-si personalizeze prima pagina si nu celor care vor doar un feed reader simplu.

4. Pageflakes (http://www.pageflakes.com/) seamana destul de mult cu Netvibes, deci nu este un simplu agregator RSS. Nu m-a convins, pentru ca, daca vreau o prima pagina personalizata, o aleg pe cea de la Google sau Yahoo, care-mi ofera informatiile de care am nevoie, in forma pe care o aleg eu. Pentru feed-urile RSS, Pageflakes este prea mult.
------------------------------------
Articol preluat de aici

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template